Finale nacompetitie voor promotie naar de 2e klasse SWZ Boso Sneek Vrouwen

6 juni 2016 17:15

Na de wedstrijden tegen Helpman in de halve finale van de nacompetitie, die door de SWZ Boso Sneek vrouwen na een ware thriller middels strafschoppen werd gewonnen, stond er wederom een tweeluik tegen een Groningse formatie op het programma en wel tegen de combinatie van Eenrum/Kloosterburen (EKC). De eerste wedstrijd werd uit gespeeld in Kloosterburen. De Sneker formatie vertrok samen met de supporters in een volle bus richting het Groningse land.

De wedstrijd werd gespeeld op gras en dat was weer even wennen voor de Snekers. Vol vertrouwen werd er afgetrapt tegen 2e klasser EKC en waren beide partijen behoorlijk aan elkaar gewaagd. Het waren de gasten die na een snelle aanval konden counteren en spits Sanne Homan wist de snelle Sharon Huiteman aan te spelen die direct na de aanname de bal keurig over de EKC goalie in het doel wist te schieten, helaas werd het doelpunt afgekeurd wegens vermeend buitenspel. Volgens de Snekers liep Huitema op lijn met de laatste linie van EKC maar de leiding was onverbiddelijk.

In het 2e deel van 1e helft begon de thuisploeg iets vrijer uit te spelen en dat leidde tot een vrije trap aan de zijkant van de 16 meter. De bal werd voorgezet en door keepster Melissa verwerkt echter viel de bal voor een vrij staande EKC speelster die niet twijfelde en de bal het Sneker doel binnen schoof en de 1-0 op het scorebord zette.

In het verdere verloop van de wedstrijd bleven beide ploegen behoorlijk aan elkaar gewaagd waarbij de spaarzame kansjes vooral voor de thuisploeg waren. De 1-0 ruststand werd ook de eindstand en voor de Snekers een goed perspectief om de nederlaag in eigen huis ongedaan te maken.

Afgelopen zaterdag werd de returnwedstrijd gespeeld en werd er heel rustig getraind in de voorbereiding richting het laatste duel van dit seizoen in competitieverband. Het lange seizoen zorgde voor de nodige zorgen bij de technische staf van de SWZ Boso Sneek formatie, dit door de vele pijntjes en lichte blessures. Maar dankzij verzorgster Nicole Kuperus stond er toch een goede basis op het veld. De thuisploeg begon met vertrouwen aan het duel tegen de vrouwen van EKC. Met de niet geheel fitte Michelle Lankrijer in de gelederen begonnen de Snekers met een 4-3-3 opstelling aan de wedstrijd. Na een spectaculaire opkomst van beide ploegen met vuurwerk en Bengaals vuur kon de strijd losbarsten.

De opdracht was om het eerste kwartier fel te starten en vol druk naar voren te zetten. Aanvankelijk leek deze opzet te slagen want de Snekers begonnen gedreven en zetten vol druk vooruit maar wisten nog niet tot echte kansen te komen. De gevaarlijke aanvallen werden vooral in de kiem gesmoord door de grensrechter van EKC die elke bal naar de voorhoede van de thuisploeg resoluut afvlagde voor buitenspel. EKC wist de eerste stormloop van de Sneker formatie goed op te vangen en wist met 1 counter de 0-1 aan te tekenen. Op dat moment tegen de verhouding in was het Sarah Rijzinga van de gasten die de bal kreeg aangespeeld en totaal onnodig werd zij door keepster Melissa Douwes in de gelegenheid gesteld om de bal van buiten de 16 meter in een leeg doel te schieten. Een duidelijk misverstand in de communicatie tussen Douwes en haar defensie zorgde voor een achterstand voor de thuisploeg. Douwes herstelde zich later prima en keepte ze een puike partij.

De gasten hadden handen en voeten nodig om vooral de watervlugge spits van de Snekers af te stoppen. In de 17e minuut viel er een terechte gele kaart te noteren naar een zware overtreding op Sanne Homan echter wist Bo Posthuma de toegekende vrije trap niet binnen te schieten. In de 19e minuut was het keepster Douwes die corrigerend buiten haar 16 meter een overtreding moest maken met geel als gevolg.

In de 24e minuut wisselde het technische duo Kuperus en Tabbers achterin Kelly Schultz voor Iris Albada. De snelle Albada moest naast het uitschakelen van EKC spits Rijzinga ook meer ballen zien te veroveren. Schulltz die prima wedstrijden speelde tijdens de nacompetitie was daarvan het slachtoffer.

De 1e helft verliep eigenlijk zoals ook de eerste wedstrijd waarbij EKC iets gemakkelijke voetbalde maar waarin de Snekers met 100 % inzet en werklust het EKC moeilijk maakte. Met een 0-1 ruststand werd de kleedkamer opgezocht.

De 2e helft probeerden de Snekers nog meer druk naar voren te zetten maar tot echt grote kansen leidde dit helaas niet. In de 56e minuut werd de zieke Michelle Lankrijer vervangen door haar zusje Joyce. In de 61e minuut werd de bal door SWZ Boso Sneek veroverd op het middenveld en ontstond er een fraaie 1-2 combinatie tussen Esther Kuperus en Sanne Homan. Kuperus kon daardoor op snelheid vanaf rechts opkomen en met een harde voorzet wist zij Janna de Graaf te bedienen. De Graaf werd goed onder druk gezet en zag haar inzet naast het EKC doel verdwijnen. In de 69e minuut was het uiteindelijk toch spits Homan die de verdiende gelijkmaker op het scorebord wist te zetten. Janna de Graaf zette prima druk vooruit en wist de bal op het middenveld te veroveren en Sharon Huitema aan te spelen die vervolgens Homan wist te bedienen. Na een kleine slalom wist de kleine spits de bal richting EKC doel te schieten en de bal belandde via onderkant lat achter de doellijn. Wederom was het de EKC grensrechter die voor buitenspel vlagde maar deze keer wuifde de prima leidende heer Vogelzang het vlagsignaal weg en keurde het doelpunt terecht goed.

In de slotfase werden de gasten gevaarlijker doordat de Snekers achterin 1 op 1 gingen spelen en kregen nog een paar kansjes die door de Sneker defensie onder leiding van de uitstekend spelende Bo Posthuma en de verder prima keepende Melissa Douwes verijdeld werden. Ondanks de extra druk naar voren van de thuisploeg wisten zij niet meer tot een uitgespeelde kans te komen en eindigde het sportieve duel in een 1-1 eindstand waardoor de gasten van EKC ook volgende jaar uit mogen komen in de 2e klasse.

Ondanks het verlies hoefden de SWZ Boso Sneek vrouwen zich niet een seconde te schamen. Met een 2e plaats in de competitie en het pakken van de eerste periodetitel mag de ploeg oprecht trots zijn met hun debuut in de 3e klasse. Na de eerste teleurstelling werd er met elkaar een leuk feestje gevierd en werd er afscheid genomen van het technische duo Jan Kuperus en Adriaan Tabbers die na 3 succesvolle jaren met pijn in het hart afscheid nemen van een geweldig team. Ook stoppen de speelsters Klaske Somsen en Iris Albada wegens een blessure en werkzaamheden. Van beide dames zal komend weekend op gepaste wijze afscheid worden genomen tijdens een groot toernooi in Gramsbergen.