Algemene Ledenvergadering: focus prestatiesport naar zaterdag

7 november 2020 8:45


De focus op de prestatiesport bij mannen gaat met ingang van het seizoen 2021-2022 bij Sneek Wit Zwart van zondag naar zaterdag. Dat heeft de Algemene Ledenvergadering van de vereniging vrijdagavond besloten.

Begin dit jaar hield onderzoeker Sjoerd Feenstra een enquête onder alle leden van Sneek Wit Zwart, waaruit bleek dat zij in ruime meerderheid voor de verschuiving van zondag naar zaterdag zijn. Het representatieve onderzoek liet zien dat slechts 14,6% voor vasthouden aan de zondag als focusdag was, terwijl 63,2% voorstemde en 22% geen voorkeur had.

In de afgelopen maanden is verder onderzoek gepleegd, onder andere door interviews met kader en leden, gesprekken met sponsoren en sessies met de KNVB, waarna het punt opnieuw op de agenda van de Ledenvergadering belandde. Na tweemaal uitstel vanwege de coronacrisis, kwamen bestuur en leden vrijdagavond digitaal tot besluitvorming.

De vereniging ziet maatschappelijke ontwikkelingen, die onder andere leiden tot verminderde bereidheid om op de zondag te spelen, als een van de belangrijkste aanleidingen voor de verschuiving. Daarnaast financiert de club momenteel drie eerste elftallen (zondag, zaterdag en VR1), iets wat op de lange termijn onbetaalbaar dreigt te worden. Door te focussen op de zaterdag ontstaat er bovendien een betere (ver)binding tussen de jeugdopleiding, die volledig op zaterdag uitkomt, en het eerste elftal.

In de Algemene Ledenvergadering is besproken dat de vereniging als doel heeft om in 2024-2025 op ten minste eerste klasse te willen spelen op zaterdag, dat is momenteel derde klasse. Een herkenbaar ‘Sneek-gezicht’ met spelers uit de eigen opleiding en met uitstraling naar de regio zal daarvoor de basis moeten gaan vormen. Op korte termijn wordt daartoe een nieuw opgesteld voetbaltechnisch beleid gepresenteerd.

Het bestuur gaat de leden ieder half jaar bijpraten over de vordering van de doelstellingen. Benadrukkingswaardig is dat hier gaat om een wijziging van de prestatiefocus van het eerste mannenelftal van zondag naar zaterdag en dat voor alle andere teams, zowel in de jeugd- als breedtesportafdelingen, niets verandert.

Vertegenwoordigers van de pers kunnen bij vragen contact opnemen met persvoorlichting.

Delen

Lees meer over:
Algemene Ledenvergadering Prestatiesport

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!