SWZ Boso Sneek VR1 trekt aan langste eind in dubbel, ontlading en vreugde groot

25 mei 2016 13:15

Returnwedstrijd SWZ Boso Sneek VR1 in strijd om promotie naar de 2e klasse. SWZ Boso Sneek VR1 – Helpman VR1: 2-2 (SWZ Boso Sneek vrouwen door na strafschoppen 4-2).
Gisteravond was een gedenkwaardige avond in de nog maar korte historie van het vrouwenvoetbal bij SWZ Boso Sneek want na het gestaakte duel van afgelopen zaterdag moest er nog een half uur ingehaald worden. In het duel in Haren tegen de vrouwen van Helpman wisten de Snekers een keurige 1-1 af te dwingen en dat beloofde ook voor het thuisduel een spannende pot voetbal afgelopen zaterdag. Het publiek dat massaal op kwam dagen zag een spannend duel met een onverwacht einde, daarover later meer.

De thuisploeg kon weer beschikken over keepster Melissa Douwes die voor het eerste duel in Haren door een blessure niet kon spelen. De vrouwen van Helpman beschikken over veel voetballend vermogen en zijn daarin een stap verder dan de Sneker formatie maar de teamspirit en wilskracht van de Snekers compenseerde dat ruimschoots. De gasten namen het initiatief en hadden het meeste balbezit maar wisten dat aanvankelijk niet in doelpunten om te zetten. De Sneker defensie onder leiding van Bo Posthuma stak goed in elkaar en gaf weinig echte kansen weg. Enigszins tegen de verhouding in viel het doelpunt aan de andere kant. Na een prima genomen corner van Kayleigh Atsma wist Esther Kuperus de bal te verlengen en was het Michelle Lankrijer die de bal achter Helpman keepster Melissa Steen schoot en daarmee de 1-0 op het scorebord zette. De gasten uit Haren waren even aangeslagen maar pakten de draad weer snel op en bleven met combinatievoetbal op zoek naar hun kans op de gelijkmaker. Het was uiteindelijk rechterspits Zarah Schrijver die vanaf naar links naar binnen wist te komen en de bal vanaf rand 16 meter hard op doel wist te schieten, de bal verdween via onderkant lat in het Sneker doel net buiten bereik van keepster Melissa Douwes (1-1).

De gelijkmaker viel op slag van rust en met een 1-1 tussenstand werd de kleedkamer opgezocht. In de rust complimenteerde het technisch duo Jan Kuperus en Adriaan Tabbers het Sneker team voor hun enorme werklust en inzet en gaf de nodige aanwijzingen om goed van start te kunnen gaan in de 2e helft.

De 2e helft liet een zelfde spelbeeld zien als voor de rust, Helpman die het spel probeerde te maken en de thuisploeg die hard werkte en aanvallend de lange bal en combinatievoetbal afwisselden. In de eerste 15 minuten waren er aan beide kanten geen echte kansen maar was het voor het publiek wel een aantrekkelijk maar bovenal spannend duel. In de 60e minuut was het een aanval van de thuisploeg die een abrupt einde van de wedstrijd zou inluiden. Kayleigh Atsma die een sterke wedstrijd speelde wist zich in de 16 meter van Helpman te ontdoen van 2 tegenstanders en werd daarbij gevloerd en kwam door de onverwachte val hard in aanraking met het kunstgrasveld. Een strafschop zou het logische gevolg geweest zijn, echter de scheidsrechter zag er geen overtreding in en was daarmee de enige op het hele sportpark die er zo over dacht. Vervelender voor de SWZ Boso Sneek vrouwen was het feit dat Atsma met nekletsel afgevoerd moest worden naar het Antonius ziekenhuis. Hier werd gelukkig geen ernstig letsel geconstateerd maar wel een forse spierbeschadiging in de nek. Al met al duurde dit langer dan een half uur en werd er in onderling overleg afgesproken de wedstrijd te staken en op een later tijdstip voort te zetten.

Het vervolg van het laatste half uur van de wedstrijd werd gisteravond gespeeld, ook nu weer onder grote publieke belangstelling van beide ploegen. De wedstrijd startte met een doeltrap in plaats van de strafschop waar de Snekers recht op meenden te hebben, dit was echter voor de Snekers een extra stimulans om wederom voor de volle 100% de strijd aan te gaan. Het spelbeeld was net als de vorige speelminuten, Helpman die het spel maakte en vooral het eerste kwartier sterk speelde en daarbij ook gevaarlijk werd met een hard schot dat via de lat over het doel van keepster Douwes verdween. In het laatste kwartier herstelden de Snekers zich prima en wisten met hun gedrevenheid het de gasten uit Haren moeilijk te maken. Als extra slot op de deur werd Iris Albada ingebracht voor de van een blessure herstellende spits Sharon Huitema, hiermee gaf de technische staf aan tevreden te zijn met een gelijkspel en vertrouwen te hebben in een penalty serie. Zes minuten voor het slot was het Helpman dat op de linkerflank door wist te komen en ondanks het naar buiten dwingen van de Helpman spits en het uitkomen van Melissa Douwes wist deze de bal toch in het Sneker doel te schieten en bracht daarmee, gezien het wedstrijdbeeld, de terechte 1-2 op het scorebord.

Jubelstemming bij Helpman en een mentale tik voor de SWZ Boso Sneek vrouwen op dat moment. Het duo Kuperus en Tabbers deed direct een paar omzettingen en stuurde laatste man Bo Posthuma mee naar voren en ging achterin 1 op 1 spelen. De vrouwen pepten elkaar weer op en toonden daarmee maar weer aan over een geweldig karakter te beschikken. Door de extra druk naar voren was het de thuisploeg die risico nam en moesten de gasten de extra druk op hun defensie af zien te slaan. In het begin slaagde dat goed en kwam Helpman er met een counter razendsnel uit en kon spits Zara Schrijver in een 1 op 1 duel met SWZ Boso Sneek keepster Melissa Douwes de wedstrijd beslissen. Douwes bleef de spits koelbloedig opwachten en kwam op het juiste moment uit en wist de inzet van Schrijver tegen te houden. Dezelfde Schrijver zou enkele minuten later een gele kaart krijgen nadat zij een bal opzettelijk hard in de dugout van de Snekers schoot, gelukkig liep dit voor de wisselspeelsters op de bank goed af. Tijdens deze fase van de wedstrijd waren reservespeelsters Esmee Boot (keepster) en Miriam Poiesz al op pad gestuurd om te oefenen op strafschoppen. Met de 1-2 op het scorebord leek dit onnodig maar aangezien de Sneker formatie altijd tot de laatste seconde door knokt en zo bleek deze vooruitziende blik van het technisch duo achteraf een gouden greep. In de laatste minuut van de officiële speeltijd drong de thuisploeg aan en was de organisatie bij de gasten ver te zoeken en daar profiteerden de Snekers gretig van. De Helpman defensie wist de bal moeizaam buiten de 16 meter te spelen alwaar spits Sanne Homan in balbezit kwam en de bal zonder te kijken richting Helpman doel schoot. Keepster Steen stond te ver voor haar doel en de bal verdween met een mooie boog net onder de lat in het doel van de gasten (2-2). De ontlading die daarop volgde was enorm en het duurde even voordat de laatste minuut gespeeld kon worden. Het ideale moment om aan Sneker kant de geplande wissels door te voeren, keepster Douwes werd vervangen door penaltykiller Esmee Boot en Isa Boorsma werd vervangen door Miriam Poiesz die op papier staat als penalty specialiste.

De toss werd gewonnen door Helpman en zij kozen er voor om de strafschopserie te openen. De daarop volgende minuten waren spannend en meeslepend voor speelsters en het publiek dat massaal achter het doel had plaats genomen. De eerste strafschop van Helpman werd door SWZ Boso Sneek goalie Esmee Boot prima gestopt en dat gaf de Snekers een enorme boost. Het was Janna de Graaf die bij de Snekers de eerste bal opeiste en zij schoot de bal keurig in de hoek en onhoudbaar voor, de ook ingevallen, reserve keepster van Helpman. De twee daarop volgende strafschoppen werden door Helpman benut en ook de thuisploeg verzuimde niet, Olina Coers en Miriam Poiesz lieten zien dat zij ondanks de enorme druk koel kunnen blijven en schoten de bal keurig in het net. Dat betekende een 3-2 voorsprong voor de Snekers. Aan Helpman kant was het de aanvoerster die de verantwoordelijkheid op zich nam om de stand gelijk te trekken. Sneker goalie Boot was niet onder de indruk en probeerde met veel beweging de Helpman speelster onzeker te maken, waarschijnlijk werkte dit goed want deze schoot de bal ver naast het doel en gaf de Snekers een goede kans op de eindzege. Het was Bo Posthuma die als 4e strafschop specialist op papier stond en aan mocht leggen voor de 4-2. Posthuma bleef uiterlijk uitermate koel en schoot de bal op de haar bekende manier keihard achter de Helpman goalie.

Met dit laatste doelpunt ging er een gejuich op in Sneek en was de ontlading aan SWZ Boso Sneek zijde enorm. Een groot compliment voor het vlaggenschip van de SWZ Boso Sneek vrouwenafdeling, dat na 2 kampioenschappen op rij nu ook is doorgedrongen tot de finale voor promotie naar de 2e klasse. Ook deze finale bestaat uit 2 wedstrijden en zal gespeeld worden tegen de vrouwen 1 van Eenrum/Kloosterburen dat uitkomt in de 2e klasse en daar als 9e is geëindigd.

Samenvattend na vele enerverende minuten trekt SWZ Boso Sneek VR1 dus aan het langste eind en werd Helpman met lege handen naar huis gestuurd. Helaas waren er een paar slechte verliezers aan Helpman zijde die het nodig vonden om het team van SWZ Boso Sneek vrouwen als slechte ploeg af te tekenen in de social media. Daar doen wij in Sneek niet aan mee en verwijzen naar het lijflied van de SWZ Boso Sneek vrouwen: Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht!!

Tot slot willen wij Helpman VR1 nog bedanken voor het leuke gebaar richting pechvogel Kayleigh Atsma, zij kreeg voor de wedstrijd een mooie bos bloemen aangeboden. Top!